Select your country/region in the menu or by clicking on the world map *
Country Selector Alternate Image
Новини

  Новини

  Schneider Electric и Grameen Shakti създадха Grameen Schneider Electric, социален бизнес за енергийни услуги в Бангладеш

  Рюей-Малмезон (Франция), 20 юни 2012 – Schneider Electric, глобален специалист в енергийния мениджмънт, и Grameen Shakti, социален бизнес в областта на достъпа до енергия, обявиха създаването на Grameen Schneider Electric, джойнт венчър за социален бизнес. Grameen Schneider Electric има за цел осигуряването на достъп до енергията и разработване на свързаните с това услуги за хората в неравностойно положение в Бангладеш. Официалното подписване на договора се състоя на 19 юни 2012 в Рио де Жанейро (Бразилия), по време на конференцията на ООН за устойчиво развитие ("Rio +20").

  Като социален бизнес, Grameen Schneider Electric отговаря на принципите, дефинирани от Мухамад Юнус, основател на Grameen Bank и лауреат на Нобелова награда за мир за 2006 г., да не генерира загуби или дивиденти за своите акционери, за да се адаптира към механизмите  на пазарната икономика за най-бедните хора и да предложи решения за устойчиво развитие в тяхното положение. Печалбите от продажбата на достъп до енергийни решения ще се използват изцяло за развитие и разширяване на офертата на Grameen Schneider Electric в цялата страна.

  “Представяйки Grameen Schneider Electric в рамките на конференцията Rio+20, Schneider Electric и Grameen Shakti обединяват опита си за осигуряване на достъп до енергията, каза Жан-Паскал Трикоар, Президент и CEO на Schneider Electric. По този начин, ние разработваме устойчиви решения за 1.3 милиарда души, които все още са лишени от правото на достъп до електрическа енергия!”

  Целите на Grameen Schneider Electric до 2013 г. са да снабдят около 200 000 домакинства с домашни системи за слънчева енергия, базирани на вече внедрени решения на Schneider Electric в Сенегал, Нигерия, Индия и Мадагаскар. Впоследствие, компанията ще разчита на екипите на Schneider Electric и Grameen Shakti за разработването на иновативни и адаптирани решения за изпомпване на вода или производство на възобновяема енергия.

  В тази инициатива, Schneider Electric и Grameen Shakti са подкрепяни от Фонда Schneider Electric Energy Access (SEEA), който има за цел да оказва подкрепа на предприемачески инициативи за достъп до енергия и да оказва влияние върху живота на хората, живеещи в основата на социалната пирамида. SEEA е основан от Schneider Electric и служителите на компанията, както и инвеститори като Caisse des Dépôts et Consignations (CDC) и PhiTrust Active Investors.